El Petit Príncep. Literatura i filosofia

EL PETIT PRÍNCEP. Literatura i filosofia.

Petit_princep17

Si tanquem els ulls i pensem en un llibre que hem llegit i rellegit, al qual tornem incansablement al llarg de la vida, probablement la majoria de lectors relectors pensem en EL PETIT PRÍNCEP.

El_petit_princep_pop_up1a

EL PETIT PRÍNCEP, Antoine de Saint-Exupéry, Salamandra.

El llibre més conegut de Saint-Exupéry és un relat literari que ens fa reflexionar i ens ofereix nous aprenentatges vitals amb cada relectura.

Com ho fa? Contraposa al llarg del relat la visió adulta i racional del món amb la visió infantil, innocent i imaginativa. Els lectors adults ens veiem empesos a recuperar la mirada innocent i el pensament ingenu propis de la infantesa per centrar l’atenció en allò que és essencial. Al llarg del llibre, el narrador insisteix constantment en el canvi de perspectiva a partir d’aquesta contraposició de cosmovisions.

Petit_princep7

VISIÓ ADULTA, RACIONAL:
“¿Per què hauria de fer por un barret?
El meu dibuix no representava un barret. Representava una boa que digeria un elefant.”

VISIÓ INFANTIL, IMAGINATIVA:
“-No! No! No vull cap elefant dins d’una boa. Una boa és molt perillosa, i un elefant ocupa molt de lloc. A casa meva és molt petit. Necessito un be. Dibuixa’m un be.”

Petit_princep6

Quan l’aviador que narra la història troba al desert un nen amb qui pot parlar de boes, de selves verges, d’estrelles, els lectors que llegim el seu relat fa moltes pàgines (ja des de la dedicatòria, abans de començar el relat!) que hem acceptat canviar la perspectiva constantment mentre llegim el llibre.

“Quan el misteri és massa impressionant, no t’atreveixes a desobeir.”

Petit_princep10

Preocupat perquè els baobabs poden créixer com males herbes al seu petit planeta i foradar-lo per dins, el nen demana a l’aviador que li dibuixi un xai que se’ls mengi quan encara són herbetes que despunten de terra.

Petit_princep18

Però, i si el xai es menja també la flor del petit príncep? Els seus dubtes són preguntes constants a l’aviador, que a través del que li diu el petit príncep va coneixent el viatge que fa per l’univers a la recerca de respostes, i dibuixos!, que l’ajudin en la vida diària quan torni a la seva estrella.

Petit_princep13

Els lectors descobrim a través del diàleg de l’aviador amb el nen que allà on ha estat el petit príncep ha trobat adults als quals no ha entès i que no l’han entès a ell, dedicats a tasques absurdes com donar ordres, comptar estels i guardar els comptes al calaix o encendre i apagar un fanal… La narració de l’aviador situa els lectors en la necessitat de canviar la perspectiva per reflexionar amb nous paràmetres i poder entendre allò que és essencial, que sovint és invisible als ulls.

Petit_princep12

És llavors quan té la paraula la guineu: “Jo no menjo pa. Per mi el blat és inútil. Els camps de blat no em recorden res. I això és ben trist! Però tu tens els cabells de color d’or. Aleshores serà meravellós quan m’hauràs domesticat! El blat, que és daurat, em farà pensar en tu. I m’agradarà el soroll del vent entre el blat…” És llavors quan se’ns mostren el valor de l’amistat i la generositat de l’amor.
Petit_princep14
Petit_princep15
“És el temps que has perdut amb la rosa, que la fa tan important.”
“Els homes han oblidat aquesta veritat -va dir la guineu-. Tu no l’has d’oblidar. Et fas responsable per sempre d’allò que has domesticat. Ets responsable de la teva rosa…”
Petit_princep16

“És un misteri molt gran. Per vosaltres, que també estimeu el petit príncep, com per mi, a l’univers no hi ha res d’igual si en algun lloc, no se sap on, un be que no coneixem s’ha menjat, o no una rosa…
Mireu el cel. Pregunteu-vos: ¿el be s’ha menjat la flor o no? I veureu com tot canvia…
I cap persona gran no entendrà mai que això sigui tan important.”

El_petit_princep_pop_up3a

EL PETIT PRÍNCEP, Antoine de Saint-Exupéry, Salamandra.

Podeu comprar el llibre en català, castellà i francès a la botiga online del Pati de llibres:
CAT. http://www.patidellibres.com/el-petit-princep-pop-up-cat.html
ESP. http://www.patidellibres.com/es/el-principito-pop-up-esp.html
FR. http://www.patidellibres.com/le-petit-prince-pop-up-fr.html

Aquest mes d’abril 2016 celebrem el 73 aniversari de la primera edició del llibre. A la llibreria fem una sessió especial del club de lectura en què ens reunim els lectors i les lectores de tots els grups del club amb Roser Grivé, professora de Filosofia de l’institut Thau. Dimarts 12 d’abril, llegim junts i comentem EL PETIT PRÍNCEP.

El_petit_princep_pop_up1a

EL PETIT PRÍNCEP, Antoine de Saint-Exupéry, Salamandra.

Les llibreteres agraïm a la Roser Grivé, que ha estat treballant la lectura filosòfica del llibre al llarg de tot el curs en totes les classes de tots els cursos de l’Educació Secundària de l’Institut Thau, que torni a la llibreria per parlar del petit príncep, dels adults amb qui es troba en els seus viatges, de la seva relació amb la rosa i l’amistat amb la guineu. La trobada que vam fer oberta a les famílies per acabar l’any 2015 es transforma aquest mes d’abril en una sessió del club de lectura que permet aprofundir en la relectura del llibre.

“’Más, más…’ quiere decir, grosso modo: ‘¡Tenemos que querernos mucho, tú y yo, para contentarnos con esta única historia, infinitamente repetida!’ Releer no es repetirse, es ofrecer una prueba siempre nueva de un amor infatigable.
Así que releemos.”
Como una novela, Daniel Pennac, Anagrama.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *