OFF implica ON: VIDA

Tic-tac, tic-tac… 2 dies!

off

El matí de dissabte el passarem al Pati de llibres, escoltant Xavier Salomó​, que hi presenta el seu àlbum il·lustrat OFF, un llibre que parla sense embuts (i sense paraules) del tancament de les centrals nuclears i planteja com la natura recuperaria els entorns devastats, mostrant com la vida vindria marcada per les mutacions.

Les primeres imatges que l’autor va fer públiques del llibre a través de facebook ens van fer pensar en la càrrega ambiental de “Cuando el viento sopla“, de Raymond Briggs. I això va condicionar les emocions de l’espera del llibre. Hi havia sorpresa pel tema triat, neguit per com s’abordaria, inquietud per saber a quin tipus de lector s’adreçaria…

cuandoelvientosopla

Quan vam tenir OFF a les mans i el vam obrir, la barreja de sentiments de l’espera es va transformar en un sentiment únic molt ben definit: admiració.

off1

Gràficament el llibre està treballat amb la cura minuciosa que l’autor posa en cada llibre que il·lustra, la gran majoria publicats “pel tàndem Martí & Salomó”, escrits per Meritxell Martí i il·lustrats per Xavier Salomó: Una nit bestial, La meravellosa història del Ratolí Pérez, L’illa de les 160 diferències, El país dels 260 clons…

offfacebook1

En els paisatges il·lustrats a OFF, que colpeixen el lector, l’autor juga amb la paleta de colors fent ús de totes les tonalitats possibles d’un únic color que es va degradant o va creixent en funció de la mort o la vida que s’hi veu reflectida. El contrast mort/vida (off/on) es veu representat també per la buidor/plenitud dels ambients il·lustrats, per l’absència/presència d’elements naturals i personatges secundaris dins d’aquests ambients, i pel tractament de la llum, que fa destacar al llarg del llibre la capa vermella que vesteix la nena protagonista, una capa que només cedeix protagonisme a la resta d’elements quan està envoltada de vida.

off6

La nena i el cérvol, els personatges protagonistes d’OFF, presenten característiques ben definides i clarament identificables al llarg de la història: coratjosos, serens, confiats i segurs d’ells mateixos i de la seva missió: tancar les nuclears. I evolucionen a mesura que viuen l’aventura que narra la seqüència de la imatge, mostrant una relació d’amistat cada cop més profunda, que inclou la cura i la protecció de l’altre.

off3

Nena i cérvol caminen junts compartint camí i destí, i apel·len els lectors perquè es posicionin i els acompanyin participant de la transformació d’un horitzó al qual fer front junts, on cada “off” a una central nuclear implica un nou “on” amb regeneració de vida.

off4

off7

Com a lectores, les llibreteres del Pati de llibres ens vam sentir reconfortades després de llegir OFF, perquè hi vam trobat l’empara i la visió positiva que transmeten els llibres de Meritxell Martí i Xavier Salomó.

Ens va entusiasmar que la capacitat regeneradora de vida la representessin les banyes del cérvol, com a referència directa als cicles naturals que segueixen els seus processos al seu ritme per molt que les persones alterem els entorns.

off10

off12

La nova vida que es genera sobre el terreny arrasat ve marcada per les mutacions: les sargantanes, ocells i esquirols presenten unes característiques físiques estranyes. De la mateixa manera, després d’haver passat la nit dins de la central nuclear, la nena es desperta amb una clenxa blanca als cabells com a reflex de la pròpia transformació.

off13

Ens va agradar molt l’incís en la reflexió que tot el que passa té afectació i conseqüències, que cal replantejar la manera com vivim, com ens afecta a nosaltres i al nostre entorn i com afectarà les generacions futures.

El tic-tac, tic-tac de l’inici d’aquest apunt al blog parlava dels dies que falten per a la presentació d’OFF a la llibreria. Dos dies. Ara el tic-tac, tic-tac ressona també com el temps que passem en aquest planeta, que seguirà viu quan nosaltres no hi serem. Prendre consciència dels OFF que impliquen ON en la nostra manera de viure condiciona positivament com seran els entorns en què viuran els nostres fills i els seus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *