Duna. Diari d’un estiu

Duna_cat1

Duna. Diari d’un estiu, Muriel Villanueva, Ferran Orta, Babulinka Books.
“Hola. Em dic Duna i aquest és el meu diari d’estiu. Estic amb les meves dues germanes a casa l’avi, un malcarat. La mare ens ha deixat tirades en aquest poble blanc i blau davant del mar i el mestre de l’escola m’ha posat com a deures que escrigui tot el que em passi abans d’entrar a l’institut. No ho negaré: semblava que seria l’estiu més avorrit de la meva vida. Ara, però, entre la colla baliga-balaga, els secrets de l’avi, i un noi súper interessant que he conegut al bosc, sembla que la cosa es va animant. Tot apunta que aquest serà un estiu especial, de descobertes, d’aquells que fan créixer.”

Duna_cat2

Sí. Tal com escriu l’editora al blog de Babulinka Books, l’estiu que relata la Duna al seu diari és “especial, de descobertes, d’aquells que fan créixer.” A través d’aquest diari, que comença sent una obligació imposada des de fora i acabarà esdevenint un espai d’autoconeixement i situació en el món, la veu de la Duna es transforma com es transforma la nena en adolescent conscient del seu procés de creixement i maduració.

La Duna ens parla amb fluïdesa i naturalitat de com la transformen les situacions que viu durant l’estiu que comparteix amb les germanes (la primera regla, els secrets familiars del present i del passat), l’avi (atrapat emocionalment en un procés de dol que no avança), la colla del poble (tots plegats prepararan una sorpresa que canviarà la manera com l’avi afronta la seva realitat) i en Max (un noi que ha pres consciència de la seva transsexualitat i ens la fa prendre als lectors a través de l’empatia afectiva amb ell i amb la Duna, amb qui en Max descobrirà els lligams emocionals indestructibles de l’amistat, i serà una descoberta recíproca narrada amb cura, intensitat i senzillesa).

Duna_cat3

A mesura que avança el relat, també es transforma la manera com s’expressa la protagonista en el seu diari. Muriel Villanueva crea un personatge-narrador que creix i ens fa créixer com a lectors i com a persones. Acompanyem la Duna en les descobertes de la seva adolescència, ens identifiquem amb les seves emocions i ens sorprenem amb cada secret desvetllat al llarg de la novel·la que Ferran Orta il·lustra amb la mateixa cura, intensitat i senzillesa amb què Muriel Villanueva ha treballat el text. Els dibuixos que acompanyen els textos representen escenes concretes en què els protagonistes (que mai apareixen des d’una visió completament frontal) transmeten les emocions de les vivències situant-nos com a lectors en perspectives obertes al fet que tot sigui possible, expressant la realitat d’una manera suggeridora, amb un punt surrealista, fent-nos gaudir dels detalls i del món imaginatiu que aquests ofereixen (com els auriculars que ens fan escoltar el silenci).

Duna_cat4

Els nois i noies del club de lectura de la llibreria estan entusiasmats amb la lectura de Duna. En la sessió en què hem comentat el llibre amb el grup de juvenil, l’Íria ha incidit en les transformacions dels personatges: “M’agrada veure el canvi entre la Duna del principi i la Duna del final. I l’avi del principi i l’avi del final. Tots els personatges es transformen. En Max també. És només un estiu, però tots canvien molt.” El Salvador diu “Mai m’hauria imaginat que en Max fos una noia. L’escriptora ja ho sabia, però jo no m’ho he pogut imaginar fins que ho he vist escrit. Les petites pistes s’entenen un cop llegit el final: que digui que la menstruació és monstruosa, que no es vulgui banyar al mar… és tot relacionat amb el cos. S’ha tallat els cabells, s’ha canviat el nom, el seu pare demana a la Duna que l’ajudi a estar bé a l’institut…” La Camila destaca que “el llibre està ple de secrets” i diu “tota l’estona tenia ganes d’anar a mirar el final per descobrir-los”. El Pau destaca que “no te’ls imagines, els secrets. Amb l’avi, jo mirava pel forat del pany, imaginava una llum molt potent, blanca, molt intensa i totes aquelles restes de goma…” El Tomàs assenyala que “mai havia tingut tant d’interès a saber què és cada secret, perquè et fan pensar i no es desvetllen fins al final”. Tots coincideixen a recomanar el llibre a adolescents, joves i adults sense dir-ne gairebé res més que “llegeix-lo, t’agradarà i et sorprendrà; no en podem parlar fins que te l’hagis llegit”. I les llibreteres pensem que no hi ha millor recomanació possible per a un llibre que aquesta frase dels lectors.

Per comprar el llibre en català:
CAT Duna. Diari d’un estiu
http://www.patidellibres.com/cat-duna-diari-dun-estiu.html

Per comprar el llibre en castellà:
ESP Duna. Diario de un verano
http://www.patidellibres.com/es/esp-duna-diario-de-un-verano.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *