Club de lectura i cinema: La invenció de l’Hugo Cabret

La_invencio_de_l_hugo_cabret1

Brian Selznick ens va sorprendre amb LA INVENCIÓ DE L’HUGO CABRET: una novel·la gràfica dirigida a joves lectors que combina la lectura de la seqüència de text amb la lectura de la seqüència de la imatge per narrar la història d’un nen orfe (que viu d’amagat entre els mecanismes del rellotge d’una estació de tren a principis de segle XX) que va heredar del pare un autòmat que ell creu que li donarà un missatge important quan el posi en funcionament. La vida farà que conegui les persones que l’ajudaran a fer-lo funcionar. I sí, el missatge serà important i, a més, afectarà les persones amb qui l’Hugo es relaciona al llarg de la novel·la.

Les locomotores a vapor, els autòmats, l’il·lusionisme del cineasta francès Georges Méliès, el cinema mut protagonitzat per Harold Lloyd… No hi ha res gratuït en cap de les pàgines que conformen l’obra. Tot ens porta allà on els lectors podem viure en cos propi la història protagonitzada per l’Hugo Cabret.

Fent servir únicament el negre sobre blanc i el blanc sobre negre (un dels molts recursos del cinema mut que Selznick utilitza en la seva narració), fa un re-zoom (un altre recurs cinematogràfic, el travelling invers que per primera vegada va utilitzar al cinema Georges Méliès en el seu Viatge a la lluna) per situar-nos a través de la lectura de la seqüència de la imatge en plena nit (la lluna omple la doble pàgina), a París (el travelling obre el camp de visió i veiem la torre Eiffel) i portar-nos a l’estació on seguirem els moviments del nostre protagonista: l’Hugo. La mirada de l’Hugo ens porta a la botiga de joguines de l’estació i se centra en el senyor gran que les ven, qui a la vegada observa l’Hugo. Qui és aquest home? Aquest és un dels grans enigmes del llibre.

La_invencio_de_l_hugo_cabret2

I és el que les llibreteres vam triar com a centre sobre el qual fer créixer la sessió del club de lectura on vam comentar el llibre de Selznick (que podeu comprar AQUÍ).

A partir del tràiler de la versió cinematogràfica del llibre que va fer Scorsese vam tancar el ulls i ens vam situar dins l’estació, vam imaginar els trens, amb locomotores que anaven a vapor, ens vam moure per l’estació, hi vam conèixer els companys d’aventures de l’Hugo, vam veure clar com eren els autòmats i com funcionaven…

En obrir els ulls vam veure el llibre de Selznick. Vam parlar de les semblances i diferències en la unió de text i imatges a LA INVENCIÓ DE L’HUGO CABRET i MERAVELLES. Vam parar atenció a com narrava l’autor la història de l’Hugo i vam veure que la seqüència de la imatge combinava les il·lustracions de l’autor amb fotogrames de pel·lícules de cinema mut.

La_invencio_de_l_hugo_cabret4

Vam veure el Viatge a la lluna de Georges Méliès i vam parlar de què va significar la seva aportació en l’evolució del cinema.

Vam tornar al llibre amb la resposta a aquell enigma que ens havíem plantejat en la botiga de joguines de l’estació. Ara sí sabíem qui era aquell home.

Vam anar de les pàgines d’entrada de cada capítol del llibre a les introduccions i els aclariments textuals que Chaplin inseria en les seves pel·lícules mudes. I vam fer un recorregut per la història del cinema mut fins arribar a un altre fotograma inclòs a LA INVENCIÓ DE L’HUGO CABRET, que ens va portar del 1902 (Viatge a la lluna) al 1923 (El hombre mosca). Així que vam veure junts Safety Last!, de Harold Lloyd.

La sessió del club de lectura d’ahir va ser un constant entrar al llibre i sortir-ne per anar als primers anys del segle XX, a la darrera època dels autòmats, als orígens del cinema i la seva evolució, i arribar a les tècniques de la narració visual pròpies del cinema que Selznick utilitza en el seu llibre.

L’objectiu del club de lectura de la llibreria és oferir als nois i noies un espai on compartir amb altres nois i noies la seva passió per la lectura, on compartir la sorpresa i l’entusiasme, on compartir l’aprenentatge que es deriva de cada experiència de lectura. Cada llibre ens fa abordar la sessió en què el comentem d’una manera única, per això no hi ha cap sessió que sigui igual que una altra.

club

Us animem a apuntar-vos al club si us ve de gust parlar de llibres i descobrir nous mons. Veniu a la llibreria i expliqueu-nos a les llibreteres quins llibres heu llegit i us han atrapat per saber en quin grup us sentireu més còmodes. La resta és llegir i compartir.

club_lectura_octubre

Per triar a quina sessió veniu segons quin llibre comentem, mireu quins són els llibres que comentarem a l’octubre:
1r dimarts. UN FILL, Alejandro Palomas, Bridge.
2n dimarts. LA HISTÒRIA INTERMINABLE, Michael Ende, Jollibre.
3r dimarts. MÍO, MI PEQUEÑO MÍO, Astrid Lindgren, Juventud.
4t dimarts. L’OTTO ÉS UN RINOCERONT, Ole Lund Kirkegaard, Sushi Books.

Bona tria! I bones lectures!
Àlex, Diana i Sonia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *