Albert Asensio. Exposició d’il·lustracions. Últims dies…

FINS AL 31 DE JULIOL
AL PATI DE LLIBRES
C/ XERRIC 22
SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fer de llibreteres ens dóna petites alegries cada dia.

Fa un temps l’alegria va sortir d’una caixa que vam rebre d’Editorial Juventud. En obrir-la, hi vam trobar una col·lecció de llibres per a nadons excepcionals:

Editats amb cura, els llibres de la col·lecció “On viuen els animals / Dónde viven los animales” estan impresos en pàgines de cartró dur, amb uns materials i un format adequat a l’ús que en fan les famílies que els llegeixen amb nadons. L’aposta d’il·lustració de l’autor, Albert Asensio, introdueix l’enfocament rigorós i realista propi dels dibuixos que trobem habitualment dins els llibres de coneixements en una col·lecció de llibres destinats a nadons en què cada il·lustració té una càrrega emocional que els animals protagonistes transmeten a través de les mirades, els gestos, la manera de relacionar-se entre ells i amb els elements naturals de l’entorn.

La construcció del relat en aquests llibres és d’aparença senzilla i propera. El text recorre a l’enumeració i la lectura en veu alta enganxa els oients prelectors des de la primera doble pàgina i els ofereix petites descobertes a mesura que es passa pàgina per avançar en la història tot llegint la seqüència de la imatge. La lectura la complementen uns textos breus i concrets: “Al mar hi viuen… peixos, pops, balenes (…)”. Aquesta aparença senzilla amaga una construcció del relat ben tramada que condueix a una sorpresa immensa en l’última doble pàgina de cada llibre: “(…) cérvols… Cérvols? No! Els cérvols no viuen al mar! On viuen?”. La sorpresa de trobar aquests animals en un hàbitat que no és el seu fa somriure els lectors i convida a llegir el llibre de l’hàbitat propi d’aquests animals, enllaçant el llibre llegit amb un altre llibre de la col·lecció.

Vam dedicar hores a mirar, llegir i rellegir els llibres de la col·lecció primer en solitari, després amb nens i nenes i amb nadons. I vam parar atenció a tot el que l’experiència de lectura ens aportava en cada cas.

Temps després, vam conèixer l’Albert Asensio en la 3a edició del FLIC Tantàgora, a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, i li vam dir que ens entusiasmava el treball de creació d’aquesta col·lecció de llibres publicada per Juventud.

Van passar les estacions. Un matí de tardor el pati de la llibreria va acollir el naixement d’una editorial que té com a objectiu “contribuir a fer un món més harmònic” i té com a motivació la ferma creença que “la suma d’individus feliços fa un món millor”: Babulinka Books. Vam presentar el primer llibre publicat per l’editorial, La sopa de l’avi / Sopa de abuelo, escrit per Mario Satz i il·lustrat per Albert Asensio. La Matilde Giner (babulinka, àvia sàvia i amiga del Pati de llibres i de l’escriptor Mario Satz) amb tota la seva generositat va presentar la trobada amb els autors.

Sota el taronger, vam passar una estona mirant el quadern amb il·lustracions originals de La sopa de l’avi / Sopa de abuelo que l’Albert Asensio havia portat a Sant Cugat. I vam parlar d’exposar-los a la llibreria. La conversa va anar donant forma als diferents espais que tindria l’exposició. Per petició emotivament expressada per les llibreteres, havia d’acollir il·lustracions de la col·lecció “On viuen els animals / Dónde viven los animales” (Juventud). També, els originals de La sopa de l’avi / Sopa de abuelo (Babulinka). I l’excepcional treball d’il·lustració de l’obra d’Ana María Matute que Destino està publicant de manera acuradíssima. A més, reservaríem l’espai de dalt de la llibreria, amb les còmodes butaques on seure a mirar les obres durant el temps que el visitant hi vol dedicar, a l’exposició d’una tria d’originals inèdits que mostrés la manera tan genuïna de treballar de l’Albert (mireu aquest vídeo i entendreu per què):

Vam inaugurar l’exposició d’il·lustracions d’Albert Asensio el 17 de maig i l’expliquem a tots els qui la visiten intentant transmetre les sensacions que ens fa viure cada obra exposada. Parlem de les mil i una tonalitats del blau que podem observar en els printers dels fons marins de la col·lecció “On viuen els animals / Dónde viven los animales”. Parlem de les diferents emocions que transmet cada un dels animals en l’original on se’ls veu al costat de la bústia plena de cartes nadalenques. Parlem de la calidesa del llapis als originals de La Sopa de l’avi / Sopa de abuelo. I parlem de la capacitat d’atrapar l’instant que es reflecteix en les il·lustracions de l’obra d’Ana María Matute, que malauradament ha mort aquest mes de juny. El saltamontes verde, El aprendiz, Sólo un pie descalzo, Paulina són llibres ja publicats per Destino en aquesta nova col·lecció d’edició acuradíssima (tria de paper adient a la impressió respectuosa amb les tonalitats de les il·lustracions a color, marges generosos en una maquetació delicada on el disseny de la disposició del text a la pàgina apropa a la lectura fàcil dels textos…). El verdadero final de la bella durmiente serà un dels propers que Destino publicarà en la col·lecció i del qual tenim una il·lustració exposada a la llibreria.

Si encara no heu pogut venir al Pati de llibres per visitar l’exposició, busqueu un matí o una tarda els propers dies. Fins al 31 de juliol estarà oberta al públic de 10 a 14 h i de 17 a 20 h, coincidint amb l’horari de la llibreria, de dilluns a dissabte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *